De’ale verii

După un început rece, iulie îşi intră pe deplin în drepturi. Primul val de căldură consistent s-a instalat – diferenţiat – peste România. Cu toate acestea, trebuie să subliniem că pentru Moldova temperaturile maxime de 31-33ºC înregistrate până acum nu constituie valori deosebite pentru această perioadă din an. De altfel, în aceste zile, asistăm la un contrast termic remarcabil pentru anotimpul cald între estul şi vestul României, atât ieri cât şi azi temperaturile în Moldova fiind cu 5-6ºC mai mici decât cele din vestul ţării (astăzi la ora locală 15, conform www.meteoromania.ro, se înregistrau 36,3ºC la Arad şi 30,9ºC la Iaşi).

10_07_2011_de-ale_verii

Cele mai numeroase valuri de căldură ce se manifestă în Europa au caracteristicile celui care se resimte în aceste zile peste sudul şi centrul continentului. Sub influenţa unor factori dinamici variaţi, o dorsală de aer cald s-a propagat de la mijlocul acestei săptămâni din nordul Africii până în inima continentului. Axul acestei dorsale se extinde practic din Maghreb până în Depresiunea Panonică şi se găseşte într-o poziţie cvasistaţionară (ceea ce va face conduce la menţinerea respectivului contrast termic cel puţin până marţi). În aceste condiţii, în ultimele zile temperaturile maxime au depăşit 35ºC în Ungaria (37,9ºC la Papa), Bosnia (38,0ºC la Mostar, 38,2ºC la Banja-Luka), Serbia (37,5ºC la Belgrad) şi vestul României (37,8ºC la Arad). Această situaţie a determinat instalarea codului roşu de căldură în Ungaria şi estul Croaţiei şi a celui portocaliu în Serbia. Şi vestul României, cu cele 37ºC, ar fi meritat mai mult decât informarea de caniculă valabilă de sâmbătă până luni.

Trebuie să remarcăm că Depresiunea Panonică şi arealele aferente acesteia, prin altitudinile reduse şi vastele suprafeţe plane, oferă o scenă excelentă de amplificare a valurilor de căldură  de origine dinamică. Nu întâmplător maxima termică absolută din Serbia (44,9ºC) este mai ridicată decât cea din România, iar maxima absolută a Ungariei (41,9 ºC) este cu aproape 2ºC mai ridicată decât cea din Moldova, în condiţii latitudinale similare (Surse: meteogiornale, meteoromania, wunderground).