În ultimele zile Moldova a fost cea mai caldă regiune a ţării. Doar pe areale restrânse din vestul ţării maximele diurne s-au situat în jurul valorii de 30ºC, prag atins la multe staţii meteorologice din Câmpia Moldovei, valea Siretului, a Prutului şi a Bârladului. Situaţiile de acest gen îşi găsesc explicaţia în faptul că masa de aer cald sub influenţa căreia ne aflăm este una de origine continentală, provenind din estul continentului. De obicei, ne aşteptăm ca aerul cald să vină dinspre sud, dar iată că uneori acesta poate avea şi obârşii mai complicate.
Prezenţa oarecum atipică pentru această perioadă din an a unui puternic anticiclon peste nord-estul continentului face ca peste regiunea ţării noastre să fie transportate mase de aer dinspre estul continentului, pe la nord de Caucaz şi Marea Neagră. Chiar dacă aceste mase de aer sunt în legătură depărtată cu o masă de aer tropical continentală instalată peste Orientul Mijlociu, un rol foarte important în atingerea maximelor de 30ºC este deţinut de caracteristicile suprafeţei active pe care această masă de aer o străbate în drumul spre ţara noastră. Sudul Ucrainei şi Rusiei europene sunt cunoscute pentru solurile deosebit de fertile, denumite cernoziomuri, interesante sub aspect meteorologic prin culoarea lor neagră, îndeosebi în orizonturile superioare. Mari suprafeţe din aceste soluri – exceptând cele utilizate pentru culturi de toamnă – sunt încă neacoperite de culturile agricole aflate în primele faze de dezvoltare. Astfel, prin albedoul lor redus, la partea superioară a acestor soluri radiaţia solară este convertită foarte eficient în căldură şi cedată atmosferei, aceasta căpătând un aport suplimentar de căldură. E foarte posibil ca aceasta să fie explicaţia pentru care estimările tuturor modelelor de prognoză din aceste zile s-au situat cu 2-3ºC sub ceea ce au înregistrat termometrele. Este evident aşadar că explicaţia temperaturilor ridicate din Moldova este dată de proximitatea faţă de această masă de aer.
La fel de interesant este şi faptul că aceeaşi dispunere a formaţiunilor barice pe continent ca în aceste zile, dar în mijlocul iernii, ar putea cauza cele mai intense perioade de ger peste România şi în special peste Moldova.