Vremea în week-end şi la început de săptămână

O dorsală azorică din ce în ce mai insistentă peste continent şi un nucleu de aer rece în troposfera medie şi superioară centrat pe Marea Neagră sunt principalele caracteristici sinoptice continentale care vor determina vremea din următoarele zile de la noi. Dorsala azorică va fi răspunzătoare de aspectul general plăcut al vremii, cu maxime ce vor depăşi 25ºC, iar nucleul de aer rece din altitudine va conduce la instabilitatea din a doua parte a zilei, instabilitate ce se va solda local cu averse.

Sub aspect termic urmează o perioadă caldă, cu minime matinale cuprinse în Moldova între 10 şi 15ºC şi maxime ce depăşesc în regiunea de podiş 25ºC, uşor mai coborâte în regiunile subcarpatice şi în Podişul Sucevei. Spre mijlocul săptămânii viitoare, local, mai ales în Câmpia Moldovei se poate ajunge la 28-29ºC.

Chiar dacă în mai toate dimineţile cerul va fi predominant senin, pe parcursul zilei norii devin din ce în ce mai insitenţi şi, după cum am menţionat, aversele îşi pot face apariţia local peste toată Moldova. În week-end, aversele au şanse mai mari de producere în sudul regiunii, iar la începutul săptămânii instabilitatea capătă un caracter general.