După vară, în sfârșit – toamna își revendică teritoriul

Fără îndoială, această zi de 17 septembrie s-a caracterizat prin valori maxime de temperatură ce au dus cu gândul în urmă cu două luni, la mijloc de vară…și de Cuptor. Ca urmare, luna septembrie este o continuatoare a lunilor de vară, cu primele două decade ale sale. Pe acest fond, să ne amintim septembrie 2015 care a adus maxime și mai ridicate, comparativ cu cele din acest an.

Pe materialul atașat, se observă un grad ridicat al omogenițății, cu valori maxime de temperatură cuprinse între 29 și 31°C în cea mai mare parte a Moldovei, exceptând ariile deluroase înalte și montane, unde maximele termice au fost, evdent, mai coborâte. Așadar, nu au fost resimțite diferențe majore între valorile termice din cursul amiezii de la Iași și cele de la Suceava sau chiar Gura Humorului (analiză personală).

Valori maxime de temperatură Moldova 17.09.2017
(Sursa datelor: meteoromania.ro; meteo.md; meteo.gov.ua)

Valorile ilustrate sunt ultima mostră de vară autentică pe ansamblul întregii Moldovei pentru anul în curs. Evident, în zonele joase și nu numai mai sunt posibile valori maxime de temperatură ce pot depăși ușor pragul climatologic al unei zile de vară (t≥25°C) până la final de septembrie.

Privit la săptămâna ce urmează, un lucru este cert: în sfârșit, toamna câștigă teren în fața verii, asta, de abia în preajma echinocțiului de toamnă (22.09.2017 ora locală 23:01:45, conform paginii web a Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” – www.astro-urseanu.ro).

Așadar, prima zi a săptămânii viitoare va debuta cu o vreme în răcire, procesul fiind cel mai evident în regiunile centrale, nordice și vestice ale Moldovei. Valori maxime de temperatură de la 19…22°C în nord și nord-vest și cel mult 29…30°C prin sud-estul provinciei. Cerul va fi variabil, cu șanse reduse de ploaie. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări prin centrul, nordul și vestul Moldovei.

Ziua de marți se va caracteriza printr-un regim termic asemănător celui de luni, însă vor crește șansele de ploi. Vântul va continua să sufle moderat în cea mai mare parte a provinciei.

Miercuri, în prima parte a zilei vremea va fi plăcută în cea mai mare parte a Moldovei, urmând ca ploile să câștige teren în cursul amiezii și al serii. Regimul termic, în limite normale pentru începutul ultimei decade de septembrie, se va încadra între 16°C prin nord-vest și 24°C în sudul și sud-estul Moldovei. Cu totul izolat, prin sudul extrem nu sunt excluse și maxime de 26…27°C. Vântul va mai prezenta unele intensificări în cea mai mare parte a teritoriului.

Ei bine, de joi se va resimți cu adevărat venirea toamnei, în ajunul celei astronomice. Conform actualelor modelări atmosferice, valorile maxime de temperatură se vor încadra între 14°C în zona deluroasă din nord-vest și 22…23°C prin sud-est. Local, prin estul Moldovei mai sunt posibile maxime de 24…25°C.

Finalul săptămânii viitoare va fi diferit de acesta din săptămâna în curs, ce a adus vară în toată regula. Conform celor mai recente estimări, procesul de răcire va continua, iar ploile vor ocupa arii extinse și vor fi moderate cantitativ. Aceasta nu poate fi decât o veste bună pentru agricultori, în mod deosebit, după o lungă perioadă absentă în precipitații.

Rezumat: Încheiem, să-i spunem așa, și vara anului 2017. La orizont se întrevăd semnele schimbării, caracterizate printr-o scădere evidentă a temperaturilor cât și apariția unor cantități mai însemnate de precipitații. Către finalul săptămânii, în zonele de munte înalte (≥1800 m) sunt posibile și precipitații mixte. Pentru un tablou de toamnă complet, evident că nu putea lipsi și vântul din peisaj.(©Dr.Ilie Nicolae)

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.