Vântul, temperaturile scăzute și…materializarea stratului de zăpadă

În cursul zilei de joi, 5 ianuarie 2017, estimam grosimea stratului de zăpadă ce urma să se depună în urma ultimelor două episoade de ninsoare, cu precădere, cel din cursul zilei de duminică, 8 ianuarie 2017. Așa cum este lesne de înțeles, estimarea grosimii stratului de zăpadă reprezintă o adevărată loterie, chiar și cu 12 ore în avans.

Pentru a evidenția diferențele majore între ceea ce s-a estimat și ceea ce se prezenta pe teren, azi dimineață, la ora 8 (6 UTC), s-a realizat materialul de față, în care sunt ilustrate aceste diferențe. Conform acestuia, în toată Moldova vorbim de valori mult mai reduse ale stratului de zăpadă înregistrat pe platformele meteorologice, spre deosebire de ce indicau modelările atmosferice în cursul serii de 5 ianuarie 2017.

Așadar, vorbim de cele mai mari diferențe între estimare și realitate în partea de nord-vest a Moldovei, cu valori ce se situează sub -30. De asemenea, diferențe majore și în zona de curbură a Carpaților, în zona Lăcăuți.

Valori cuprinse între -25…-20 se înregistrează în cea mai mare parte a Moldovei. Totuși, prin sudul provinciei se observă cele mai apropiate valori de cele estimate, cu o valoare de -5 la Focșani și 5 cm peste cei estimați la Galați.

Diferența între grosimea reală a stratului de zăpadă și cea estimată: 9.I.2017
Sursa datelor: www.meteoromania.ro; www.meteo.md; www.meteo.gov.ua/en/

Diferențele ilustrate pe materialul de mai sus sunt rezultatul vântului ce a suflat puternic în toată Moldova. Mai mult de atât, ninsorile înregistrate în ultimele 24-36 de ore s-au semnalat pe fondul unor valori termice situate sub -8…-11°C, condiții în care s-a vorbit de o ninsoare uscată, ușor transportabilă. La toate acestea, s-a adăugat și un sol înghețat, favorizând o aderență trdusă a zăpezii. Ca urmare, pe fondul combinării unui regim termic modest, a ninsorii „uscate”, cât și a unui sol înghețat, s-a putut vorbi de un transport puternic de zăpadă la sol, fiind înlesnite condiții pentru producerea troienelor de zăpadă.

Tot pe materialul de față, preluat după Administrația Națională de Meteorologie, am punctat și ariile unde s-au materializat troiene consistente de zăpadă, cu valori de peste 50 cm, ba chiar, și peste 100 cm. Acest lucru atestă foarte bine cele spuse, referitoare la zăpada uscată și ușoară, intensificările susținute ale vântului și un sol înghețat.

Pe ansamblu, nu ratarea estimării cantităților de precipitații, ci condițiile în care s-au semnalat aceste ninsori, au dus la înregistrarea acestor abateri pronunțate între stratul de zăpadă estimat și cel real, înregistrat pe platformele meteorologice, astăzi, 9 ianuarie 2017, ora 8 (6 UTC). Astfel, când zăpada așteptată urmează a se cumula în astfel de condiții, este imposibil să vorbim de un strat constant. De aceea, în bună parte a Moldovei, grosimea stratului de zăpadă este extrem de redusă, comparativ cu cele estimate.De altfel, vântul și temperaturile scăzute le-am resimțit din plin în ultimele 72 de ore(©Drd. Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.