Cum va fi vremea de Crăciun?

Spre deosebire de ultimii ani, în acest an, iarna s-a instalat în forță peste întreaga Moldovă. Din păcate, această afirmație se verifică doar în regimul termic. Astfel, zilele au adus temperaturi ce d-abia au reușit să depășească ușor pragul înghețului, în timp ce, nopțile, au adus o vreme geroasă.

Cele observate în ultima săptămână, ca regim termic, se va păstra și în bună parte a săptămânii viitoare, cel puțin. Conform celor mai recente modelări atmosferice, prima parte a intervalului ne va aduce maxime cuprinse între -4…-2°C în depresiunile din nord-vestul Moldovei și cel mult 2…3°C în sudul și sud-estul extrem al acesteia.

Ulterior, de joi-vineri, se întrevede o încălzire a vremii. Temperaturile maxime cele mai ridicate se vor înregistra în zona deluroasă, asociată zonei subcarpatice. Primele arii ce par că vor primi această încălzire a vremii par să fie cele din Podișul Sucevei. Pe acest considerent, maximele la nivelul întregii Moldovei, se vor încadra între -3…0°C în zonele joase, din est și nord-est și 4…5°C în Podișul Sucevei și, ulterior, în toată aria subcarpatică.

Minimele vor urma același trend ca și maximele, cu o creștere ușoară de joi încolo. Până la încălzirea anticipată, urmează încă vreo 2-3 nopți cu vreme geroasă în depresiunile intramontane, cât și prin Podișul Central Moldovenesc.

Cu toate acestea, pe întreaga perioadă de prognoză, minimele vor fi negative la nivelul întregii Moldove.

Precipitațiile vor fi slabe cantitativ pe întreaga perioadă a prezentei estimări. Cu toate acestea, în cursul zilei de 20.XII.2016 sunt de așteptat precipitații slabe, pe arii ceva mai extinse. Deoarece sunt estimate și valori de temperatură ușor pozitive, acestea vor fi și mixte, favorizând apariția poleiului. În zonele mai înalte, unde temperaturile nu vor depăși limita înghețului, vor fi exclusiv ninsori.

Către finalul săptămânii, conform celor mai recente modelări atmosferice, șansele de precipitații vor fi reduse.

Așadar, pe fondul unor cantități modeste de precipitații, așteptate pentru săptămâna ce urmează, stratul de zăpadă va fi unul efemer, așa cum se observă și pe materialul de mai jos. Doritorii de alb vor avea parte de un Crăciun lipsit de zăpadă într-o bună parte a Moldovei. Singurele arii unde zăpada va fi din abundență, vor fi cele montane, precum Ceahlău sau Călimani.

De altfel, zăpada ce se observă pe materialul de față este rezultatul episoadelor anterioare de ninsoare, și acestea, destul de efemere. La munte, grosimile generoase de zăpadă sunt rezultatul episoadelor cu excedent pluvial din octombrie-noiembrie 2016.

Grosimea stratului de zăpadă Moldova 25.XII.2016 ora 00 UTC

Sinoptic, regiunea noastră nu are parte de schimbări notabile. Monotonia ultimei săptămâni se va păstra și pe parcursul săptămânii viitoare, când ne vom situa, în continuare, sub același blocaj atmosferic.

Totuși, în cursul zilelor de luni-miercuri, dinspre nord-est va fi în extindere ușoară către sud-vest un areal depresionar de tip cut-off lows, deprins din sisteme depresionare polare, ce ne va aduce acele cantități modeste de precipitații.

Această depresiune, în cuplaj cu vasta arie anticiclonică, ne va aduce valori termice predominant negative în prima parte a săptămânii, toate acestea, pe o circulație predominant nord-estică în regim anticiclonic.

La nivel european, pe lângă vasta arie anticiclonică ce acoperă o bună parte a continentului (printre care, și regiunea geografică a Moldovei), vor fi active nuclee depresionare islandeze, cât și unul peste bazinul central al Mării Mediterane, ulterior, migrând către est, peste sudul Balcanilor.

Cuplajul termobaric constituit între maximele situate peste centrul Europei și cele de joasă presiune, de pe Nordul Atlanticului, vor facilita un transport de aer ceva mai cald peste jumătatea vestică a Europei.

În același timp, cuplajul termobaric constituit între arealul depresionar mediteraneean și aceeași arie anticiclonică amintită, va înlesni o circulație predomnant estică-nord-estică peste sud-estul și sudul Europei. De altfel, această depresiune ne va afecta și pe noi, printr-un bonus de aer rece.

Așa se va explica vremea mult mai rece din Balcani, comparativ cu cea din partea vestică a Scandinavei din cursul următoarelor zile. Mai mult ca sigur că în următoarele zile vom asista la nuclee de aer rece peste Balcani și partea central-sud-estică a continentului în timp ce, peste nord-vestul și chiar nordul Europei va mirosi a…primăvară în preajma Crăciunului.

Totuși, către finalul săptămânii, exact în preajma Crăciunului, nord-vestul Europei va fi măturat de furtuni puternice. Cele mai afectate arii vor fi I-le Britanice, nord-vestul Franței, Țările de Jos, Norvegia, Danemarca, cât și nordul Germaniei. Aceste furtuni vor fi rezultatul unei vaste arii depresionare, islandeze, ce va acoperi nord-vestul Europei.

Rezumat: Ne așteaptă o săptămână lipsită de fenomene meteorologice deosebite la nivelul întregii Moldove. Temperaturile ne vor aminti, totuși, că suntem în ultima decadă a lunii decembrie.

Pecipitațiile vor fi slabe cantitativ, cu șanse ceva mai ridicate în cursul zilei de marți.

Către finalul săptămânii se întrevede o încălzire a vremii, mai evidentă, prin zona deluroasă, din vestul Moldovei. Așadar, săptămâna Crăciunului ne va aduce foarte puțină zăpadă și un regim termic apropiat de normalul climatologic al perioadei (©Drd. Ilie Nicolae).

Notă: Această analiză nu reprezintă o prognoză (nu poate fi considerată ca atare) ci un simplu exercițiu de interpretare a modelelor de prognoză în cheie geografică regională. În luarea deciziilor consultați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie – România, Serviciului Hidrometeorologic de Stat – Republica Moldova, Centrul Hidrometeorologic – Ucraina.