Diagnoza meteo Europa 1-7 martie 2015

Prima săptămână din martie 2015 s-a caracterizat, pe ansamblu, printr-o vreme caldă la nivelul întregului continent, lucru ce se obseervă și pe materialul cu distribuțiile anomaliilor termice, preluat de pe NOAA.

Conform acestui material, regiunile estice și nordice au fost caracterizate de o vreme foarte caldă, condiții în care temperaturile medii au depășit normele climatologice (1981-2010) cu 5…7°C.

Această vreme foarte caldă din aceste regiuni s-a datorat existenței unui areal depresionar (cicloni islandezi) peste regiunile nord-vestice ale Europei și a unui sistem anticiclonic ce a ocupat arii vaste din estul și sud-estul extrem al continentului. Pe fondul acestui cuplaj termobaric, către aceste regiuni a fost transportat aer cald dinspre sud, dinspre bazinul estic al Mării Mediterane.

Restul continentului s-a caracterizat printr-un regim termic apropiat de normslul climatologic, totuși, valorile termice au reușit să depășească aceste medii cu 1…3°C. Aceste regiuni s-au situat între ariile depresionare atlantice, amintite și ceva mai devreme, și a unui areal anticiclonic, acesta din urmă s-a extins peste regiunile central-sudice ale Europei. În acest mod, au predominant circulațiile dinspre vest-sud-vest, pe această cale fiind transportat un aer ceva mai cald și umed dinspre Atlantic.

temp_anom_1-7.03.2015 europa

Pluvial, ultimele șapte zile s-au caracterizat prin cantități importante de precipitații în zona geografică a Peninsulei Balcanice, zonă unde s-a putut vorbi și de cantități de apă ce au cumulat 50…120 l/mp. Aceste precipitații au fost asociate unui sistem depresionar mediteraneean, ce a afectat regiunea în cauză în intervalul 5-7 martie 2015.

De asemenea, cantități importante de precipitații au fost consemnate și pe regiunile nord-vestice ale Europei, și aici fiind înregistrate valori de 75…130l/mp, acestea au fost asociate depresiunilor atlantice ce au activat peste aceste zone.

Restul Europei s-a caracterizat prin cantități modeste (sub 10 l/mp) sau chiar inexistente de precipitații în regiunile central-sudice, estice și de nord-est ale continentului, în toate aceste regiuni s-au extins arii de mare presiune, lucru ce s-a arătat și mai devreme.

pp_tot_1-7.03.2015 europa

Pe ansamblu, primele zile ale lui martie 2015 s-au caracterizat printr-o vreme plăcută în cea mai mare parte a Europei, excepții, regiunea Balcanilor cât și de prin vestul și nord-vestul continentului.