Breviar meteo 3-9 noiembrie 2014

Prima săptămână de noiembrie a fost, în linii mari, opusul ultimei de octombrie, și anume, vreme deosebit de caldă peste regiunile estice și de sud-est ale Europei și de toamnă, sau chiar de iarnă la altitudini ceva mai mari, prin vestul, sud-vestul și centrul acesteia.

Astfel, încă din primele zile ale acestei săptămâni Spania a fost caracterizată de o vreme rece pentru un început de noiembrie, cu atât mai mult cu cât în urmă cu 5-7 zile se înregistrau maxime de peste 28°C în centrul și sudul țării. Ba mai mult, în zonele montane, precipitațiile au fost predominant sub formă de ninsoare iar în restul țării au fost consemnate cantități importante de precipitații: 71 mm la Boiro și Caceres, 68 mm la Mazaricos, 63 mm în La Pinilla, toate acestea fiind înregistrate pe parcursul zilei de 3 noiembrie 2014. Vremea rea a cuprins și regiuni vaste din sudul și sud-estul Franței, și aici au fost înregistrați în Nisa 136 mm.

san isdiro Cantabrici MG

Zăpadă San Isdiro M-ții Cantabrici (Spania) 4.XI.2014

Sursa imaginii: meteo giornale.it

A doua parte a săptămânii (6-8 noiembrie 2014) s-a caracterizat prin formarea unui areal depresionar foarte bine organizat ce a activat peste sudul Italiei, mai exact, peste I-le Lampedusa și Linosa, însă nici Sicilia sau jumătatea de sud a Peninsulei Italice nu au  fost scutite de furia acestui ciclon. Conform meteorologilor italieni, acestei depresiuni i-au fost asociate viteze ale vântului ce au atins la rafală și viteze de 130-140 km/h. Presiunea atmosferică înregistrată în centrul (ochiul) arealului depresionar a scăzut până la valori de 985 hPa și chiar ușor sub aceasta.

Vremea rece și instabilă din vestul și sud-vestul Europei s-a datorat migrări către sud a maselor de aer rece ce au cuprins de aproximativ 10-14 zile regiunile nordice ale continentului. Pe această cale, e de menționat și vreme geroasă din cea mai mare parte a Peninsulei Scandinave, unde temperaturile minime au coborât mult sub -15°C, cum ar fi cele -27,7°C din Karasjok, -25,3°C din Kautokeino, -23,5°C  în Senja-Grasmyrskogen (Norvegia); -22,7°C la Naimakka, -21,7°C la Pajala, -21,4°C la Nattavaara (Suedia); -24,3°C în Kevo, -22,4°C la Enontekio, -22,1°C la Utsjoki, -21,7°C în Sodankyla și -21,5°C la Inari (Finlanda), toate aceste valori înregistrate în cursul dimineții de 6 noiembrie.

scandinavie_06_06

Temperaturi minime Scandinavia 6.XI.2014

Sursa: infoclimat.fr

Regiunile central-estice și sud-estice ale Europei au fost caracterizate de o vreme deosebit de caldă pentru o primă săptămână de noiembrie. Astfel, a doua parte a săptămânii s-a caracterizat prin valori termice ce au depășit 20°C în vestul României, cu cele  25,9°C înregistrate la Gurahonț; 25,6°C la Oravița; 25,2°C la Reșița. De asemenea, temperaturi cu mult peste mediile perioadei s-au înregistrat și la Arad, și anume: 24,3°C, Timișoara 23,8°C; Caransebeș și Oradea 23,3°C; Sibiu 22,7°C; Pitești, Râmnicu Vâlcea și Câmpina 22,5°C; Petroșani 21,8°C. Temperaturi ridicate și în Serbia, și aici s-au înregistrat 24,3°C la Sombor, 23,6°C în Loznica, 23,4°C al Smeredevska Palanka, 23,1°C la Belgrad.

Aerul cald s-a extins și către Polonia și Belarus, condiții în care s-au înregistrat maxime de peste 14…18°C, ca de exemplu, cele 18,7°C la Siedlce și 18,5°C în Białystok (Polonia) sau în Belarus, cu maxime de peste 15°C în localități precum  Bragin, cu cele 16,2°C, Mozyr 15,3°C, Brest 15,2°C. Pe lângă temperaturi ridicate, zonele joase din Polonia și până în România, au fost caracterizate și de ceață sau/și nori stratiformi, motiv pentru care temperaturile au fost ceva mai modeste comparativ cu zonele deluroase, care s-au situat peste acest plafon de nori.

În zona Mării Bering a activat un areal depresionar, denumit NURI, acesta a înregistrat în centrul său o presiune de 930 mb, acesta fiind al patrulea, într-un top al celor mai puternice furtuni ce au lovit nordul Oceanului Pacific din 1961 și până în prezent.

Iarna pare mult mai hotărâtă peste Atlantic, în SUA, aici, întreaga săptămână ce  s-a încheiat a fost caracterizată de ninsori importante cantitativ și, în consecință, strat gros de zăpadă, din nord-est, din statul Maine și până în regiunile centrale, ca de exemplu,  Kansas sau Nebraska.

Un comentariu la „Breviar meteo 3-9 noiembrie 2014”

  1. Pingback: Diagnoza meteo Europa 2-8 noiembrie 2014 | Meteo Moldova

Comentariile sunt închise.