Ce a reprezentat, pe scurt, această zi pentru istoria românilor?
Luna septembrie a anului 1940 a fost reprezentată de cele mai multe evenimente ce au marcat istoria acestui neam (investirea generalului I. Antonescu cu puteri depline în fruntea Consiliului de Miniștri, abdicarea regelui Carol al II-lea, înscăunarea fiului acestuia, Regele Mihai I) toate acestea venind pe fondul pierderilor teritoriale ce le-a suferit România Mare pe parcursul verii din anul respectiv.
Acum 74 de ani, pe 4 septembrie 1940, generalul Ion Antonescu era investit în Consiliul de Miniștri, acesuia i se atribuiau puteri depline în fruntea acestui consiliu. Această decizie s-a luat în urma pierderilor teritoriale suferite de România în vara anului 1940, și anume, pierderea Basarabiei și a Bucovinei de Nord la data de 28 iunie și a Transilvaniei de Nord-Vest, pe 30 august.
Pe lângă aceasta, se puneau speranțele că odată cu numirea lui Antonescu în fruntea acestui consiliu, se va pune capăt tulburărilor interne ce măcinau țara.
Contextul macrosinoptic ce a caracterizat această zi
Din punct de vedere sinoptic, această zi s-a caracterizat prin existența unui vast areal anticiclonic ce a caracterizat întreaga jumătate de sud a Europei, asta fiindcă maximul baric azoric s-a extins către est, peste bazinul Mării Mediterane. Totuși, aceste arii de mare presiune s-au extins și în partea centrală a continentului.
În schimb, mare parte a jumătății nordice a continentului s-a aflat sub influența unor formațiuni ciclonice mobile, de proveniență atlantică.
Această conjuctură barică amintită a favorizat o circulație a maselor de aer din sector predominant sud-vestic peste vestul, sudul și sud-vestul Europei, aceasta fiind caracterizată prin maxime destul de ridicate, valori ce s-au situat în jurul pragului de 30°C în cea mai mare parte a Franței, Spaniei și chiar în sud-estul Arh. Britanic.
Regiunile central-estice și estice ale continetului european au fost caracterizate de o circulație predominat vest-nord-vestică, aceasta fiind caracterizată prin valori maxime de temperatură mai modeste, acestea cu greu dacă s-au apropiat sau atins 20°C.
România, pe parcursul acestei zile, s-a situat la sud de ariile depresionare ce activau în Peninsula Scandinavă și la est de arealul anticiclonic ce era centrat deasupra Germaniei. Acest context sinoptic a favorizat o circulație deasupra României dinspre nord-nord-vest, pe această cale și aerul transportat avea caracteristicile celui scandinav, însă în deplasarea sa către sud, acesta s-a mai continentalizat.
Astfel, această circulație s-a materializat printr-un regim termic mai modest în regiunile nordice, centrale și vestice ale țării, în toate aceste reguni maximele nu au depășit 17…19°C. Totuși, regiunile sudice au avut parte de o vreme ceva mai caldă, cu maxime ce au atins 26,5°C la Turnu Măgurele; 24,7°C la Drobeta Turnu Severin; 24,1°C la București-Băneasa; 23,6°C la Târgu Jiu.
Valorile minime au caracterizat temperaturi nomale pentru un început de septembrie, acestea s-au încadrat între 6…8°C prin depresiunile din estul Transilvaniei și până la 14….16°C în Lunca Dunării și pe litoral. Câteva valori minime înregistrate: 14,0°C la Turnu Măgurele; 13,1°C la Drobeta Turnu Severin; 12,1°C la București-Băneasa, 9,0°C la Arad. La Vf. Omu, aceasta fiind stația meteorologică situată la cea mai mare altitudine din țara noastră, ziua de 4 septembrie 1940 s-a caracterizat printr-o maximă de 3,5°C și o minimă ce a trecut sub limita de îngheț, aceasta s-a oprit în jurul valorii de -2,5°C.
Ca aspect, vremea a avut un aspect schimbător, mai ales în regiunile centrale, nordice și vestice, direct răspunzătoare fiind acel areal depresionar centrat deasupra Peninsulei Scandinave, acest sistem a avut și o ușoară tendință de extindere către sud. În aceste părți ale țării s-a vorbit și de precipitații slabe cantitativ, acestea nedepășind 0,6 mm la Cluj; 0,3 mm la Arad.
Pe ansamblu, investirea în funcția supremă a Consiliului de Miniștri a lui Ion Antonescu s-a efectuat pe fondul unei vremi de toamnă autentică pe meleagurile României.
Pingback: Starea vremii in momentul abdicarii regelui Carol al II-lea și succedarea la tron a fiului său, Voievodul Mihai-6 septembrie 1940 | Meteo Moldova
Pingback: Condițiile meteorologice Europa și România – 7 septembrie 1940 – Cedarea Cadrilaterului de România către Bulgaria | Meteo Moldova