Săptămâna precedentă s-a caracterizat, în continuare, printr-o vreme deosebit de caldă în regiunile scandinave, asta în prima parte a intervalului. Astfel, în cursul zilei de marți, 22 iulie 2014, în Norvegia s-au înregistrat maxime ce au atins și chiar depășit 30°C, cum ar fi cele 32.9°C din Kotsoy, 32.8°C din Meraker-Egge și Gulsvik, 32.5°C la Drammen, 32.1°C în Oslo. De asemenea, ziua următoare s-a caracterizat printr-o vreme deosebit de caldă și în țara vecină, Suedia, și aici fiind atinse maxime de 32.9°C la Torpshammar, 32.7°C la Brattmon, 32.4°C la Skelleftea, 3.,3°C în Ornskoldsvik, 32.2°C în Umea, 32.0°C în Gavle.
Acest aer fierbinte pentru latitudinile subpolare nu a ocolit nici Finlanda, și aici, aceeași zi de 23 iulie s-a caracterizat prin maxime caniculare pentru această parte a lumii, și anume: 31.4°C la Valassaaret, 31.2°C la Porvoo, 31.1°C la Espoo, 30.8°C în Helsinki.
Acest episod de vreme deosebit de caldă pentru regiunile nordice ale Europei s-au finalizat încetul cu încetul spre finalul săptămânii, această schimbare s-a făcut cu manifestări mai violente ale vremii, și anume ploi torențiale, frecvente descărcări electrice, cu precădere în sudul și centrul regiunii, grindină.
Dacă regiunile nordice ale continentului au avut parte de o săptămână de vară autentică, chiar și pentru latitudini ceva mai mici, cele din sudul, centrul și sud-estul Europei au fost, în continuare, sub asediul furtunilor. Astfel, zilele de marți-joi s-au caracterizat printr-o instabilitate destul de accentuată în Ungaria, Serbia, Ucraina, România, Austria, Germania, Elveția și Franța.
În aceste condiții teritoriul României a avut parte de ploi importante cantitativ din seara zilei de marți 22 iulie și pe parcursul zilei de miercuri 23 iulie 2014, cu valori de 59 mm înregistrate la Bacău, 54 mm la Târgu Ocna, 53 mm la Cotnari, 51 mm în Râmnicu Vâlcea și Predeal, 50 mm la Turda, 49 mm în Cluj-Napoca.
Seara zilei de luni, 21 iulie 2014 s-a caracterizat tot printr-o instabilitate destul de accentuată, aceasta a afectat, cu precădere, regiunile nordice ale țării. Cele mai notabile pagube au fost cele produse de vântul puternic ce au afectat zona montană din nord-nord-vestul județului Suceava. Au fost afectate aproximativ 55 ha de pădure aferente localităților Lupcina și Ulma, asta reprezentând aproximativ 55000 mc masă lemnoasă.
Presa a tot vehiculat că a fost vorba despre o tornadă, însă forma în care au fost rupți arborii, explică clar că a fost vorba de un simplu „downburst”. Acesta reprezintă, pe scurt, o mișcare descendentă a curenților de aer dintr-un nor de furtună (Cumulonimbus), ca în imaginea marcată cu litera B.
Efectele furtunii din seara zilei de 21.07.2014 (A)
și mecanismul formării „downburst-ului” (B)
Nici partea sudică a Siberiei nu a avut parte de o vreme prea bună în ultimele 7 zile. Pe această cale merită a fi amintită o tornadă de intensitate F2 pe scara Fujita ce s-a manifestat în cursul zilei de 23 iulie, aceasta a afectat regiunea Altai, mai exact, zona Ust’-Sema. Din fericire, această zonă se caracterizează printr-un grad ridicat de împădurire și populație redusă, lucru ce s-a materializat, din fericire, fără nicio victimă.
Tornadă regiunea Altai, Rusia 23.07.2014 (Sursa: fb. SevereWeather.ru)
Zona tropicală a Pacificului de Vest a fost afectată în prima parte a săptămânii de taifunul MATMO. Acesta a atins intensitatea maximă în cursul zilei de miercuri 23 iulie 2014, fiind catalogat drept taifun de categoria I pe scara Saffir-Simpson. Acest lucru arată că respectivul taifun nu a provocat prea multe stricăciuni din cauza vântului, ci mai degrabă, datorită precipitațiilor foarte abundente ce l-au asociat, cu cele mai elocvente exemple: 119 mm la Fuzhou, 116 mm la Jiuxian Shan (China), 89 mm la Taizhong (Taiwan).
Începutul săptămânii trecute s-a caracterizat printr-o vreme destul de caldă și în regiunile subpolare ale Canadei. Aici, termometrele au indicat maxime de 26.3°C la Saglek , și cu un record absolut, de 24.7°C la Cape Kakiviak, ambele localități fiind situate în regiunea Newfoundland (sursa: meteogiornale.it).
Dacă regiunile subpolare din nordul Europei și chiar din nordul Americii de Nord s-au bucurat de o vreme deosebit de caldă, zone vaste din Argentina, deși sunt în plină iarnă australă, au avut parte de o vreme destul de rece pentru acea parte de pe Glob. Astfel, ziua de 24 iulie a adus în localități precum Malargue, o minimă de -10.4°C, în Villa de Maria -6.6°C, la Villa Reynolds -6.0°C, la Bolivar -5.7°C, în Villa Dolores -4.3°C, în Cordoba -3.4°C, Marcos Juarez -3.3°C, San Martin -3.2°C, Pilar și Santa Rosa -3.0°C, Santiago del Estero ( localitate situată la o latitudine de 27,5°S) -2.8°C. Aerul rece a fost și mai intens spre finalul săptămânii, și anume, în cursul dimineții de 26 iulie, în localități din zona Patagoniei, precum El Calafate, cu cele -16.0°C, Perito Moreno -13.2°C, Esquel -11.4°C și Maquinchao -11.2°C.
Pingback: Diagnoza meteo Europa 20-26 iulie 2014 | Meteo Moldova