Estimarea anomaliilor termice și pluviale Europa 30.06-6.07.2014

 

După un iunie cu valori termice medii ponderate și chiar ușor sub mediile perioadei, nici prima săptămână de iulie nu se dezice de această regulă. Așa cum arată și imaginea de mai jos, mai toată Europa e caracterizată de valori termice situate cu 2…4°C sub mediile climatologice pentru un început de iulie.

Singurele regiuni unde vorbim de o vreme apropiată de normalul perioadei sunt cele din vestul extrem cât și cele din extremitatea est-sud-estică a Europei.

România, conform acestei imagini preluate de pe ECMWF via met.hu, se va înscrie într-un regim termic situat ușor sub mediile perioadei, cu 0.5….2°C.

Cu toate că săptămâna viitoare se arată ceva mai răcoroasă, ziua de luni se va caracteriza prin valori termice apropiate de normalul perioadei, și anume, de pe la 23…25°C pe litoral și până spre 32°C în Câmpia de Vest cât și prin Lunca Dunării, aici, pe arii restrânse. Minimele se vor încadra între 7…9°C în depresiunile din estul Transilvaniei și 19…20°C la țărm de mare. Marți vremea se va răci, mai pronunțat în regiunile centrale și nordice, condiții în care vorbim de maxime cuprinse între 16…17°C în nordul țării și cel mult 27…28°C în sud-est, exceptând zona litorală, unde va fi mai rece, cu 1…2°C. Minimele vor porni de pe la 10°C în depresiunile din estul Transilvaniei și se vor opri la 20…21°C în sud-estul țării. Miercuri vremea se va încălzi în toată țara, condiții în care vorbim de maxime cuprinse între 22…23°C în zona deluroasă din nordul Moldovei și 28…30°C prin Câmpia Română și cea de Vest. Minimele vor fi cuprinse între 6…7°C în depresiunile aferente Carpaților Orientali și cel mult 17…18°C pe litoral.

Joi vremea se va răci ușor la nivelul întregii țări, lucru ce se va materializa prin maxime cuprinse între 19…20°C în zonele deluroase din zona Carpaților Orientali și 28…30°C  prin Lunca Dunării. Minimele vor fi cuprinse între 8°C în depresiunile intramontane aferente Carpaților Orientali și 19°C prin sud-estul extrem al țării.

Finalul de săptămână începe cu o nouă tendință de răcire a vremii, îndeosebi, în centrul, nordul și vestul țării, însă nu va fi de durată, deoarece de sâmbătă vremea va intra într-un nou proces de încălzire, condiții în care temperaturile se vor apropia de normalul acestei perioade din an, și anume, de la 22…24°C prin regiunile nordice și până spre 32…34°C prin sudul țării, însă, conform actualelor modele, nu ar fi excluse și maxime ce, izolat, pot atinge și 35°C prin sudul Olteniei, ceea ce înseamnă atingerea pragului de caniculă.

 temp_anom euro 30.06-6.07.2014

Precipitațiile vor frecventa regiunile central-nordice cât și cele central-sudice ale Europei. Aici vorbim de precipitații predominant sub formă de aversă, acestea vor avea caracter torențial, fiind însoțite de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și căderi de grindină.

În rest, astfel de manifestări vor fi reduse atât ca intensitate cât și ca arie de manifestare.

România, pe ansamblul întregului interval, va fi caracterizată de cantități de precipitații apropiate de normalul perioadei, cu o tendință ușoară de excedent peste regiunile vestice.

Astfel, vorbim de un prim episod de precipitații ce va cuprinde România începând cu după-amiaza zilei de luni, urmând ca marți să se extindă la nivelul întregii țări. Acestea vor fi asociate unui front atmosferic rece ce vine dinspre regiunile centrale ale continentului. Contactul acestui front rece cu aerul cald, preexistent, va duce la manifestări violente ale vremii (ploi torențiale, vânt ce poate lua și aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, grindină) îndeosebi în vestul, centrul și nordul țării, însă astfel de manifestări nu sunt excluse nici în restul țării.

Ziua de miercuri pare a fi un mic răgaz, fiindcă de joi,  prin vestul țării, va intra un nou val de ploi, acesta urmând a cuprinde cea mai mare parte a țării pe parcursul zilei de vineri.

Finalul de săptămână aduce o diminuare a precipitațiilor, aceastea urmând a se semnala în zonele de deal și de munte, însă nu vor face excepții nici restul țării.

 pp_anom euro 30.06-6.07.2014

Sinoptic, prima parte a săptămânii se va caracteriza prin existența unui areal depresionar ce se va extinde dinspre regiunile nordice ale Europei și până spre sud prin partea centrală a acesteia. Această arie depresionară va fi delimitată de două arii anticiclonice, unul situat la est și unul la vest.

Această situație sinoptică va înlesni un transport de aer cald, sudic dinspre nordul Africii peste sud-estul și chiar regiunile central-sud-estice, printre care și România, toate aceste regiuni fiind situate la vest de arealul anticiclonic situat pe estul Europei și la est-sud-est de cel depresionar, amintit mai devreme.

Regiunile vestice, nordice și centrale ale Europei se vor regăsi în situația opusă cu cele amintite în paragraful anterior, lucru tradus printr-o advecție de aer rece, polar-oceanic, acesta va fi răspunzător de valorile termice ceva mai modeste pentru un debut de iulie.

Conform actualelor modele aerosinoptice, a doua parte a săptămânii se va caracteriza printr-o extindere a ariilor anticiclonice peste toate regiunile sudice și sud-estice ale Europei iar cele depresionare se vor cantona peste nord-vestul acesteia. Cu toate că vorbim de un regim anticiclonic peste sudul și sud-estul Europei, acel areal din NV va avea pulsații și către aceste regiuni, determinând, mai ales în cursul zilelor de joi-vineri un aspect instabil vremii.

Acest context sinoptic, dacă se va verifica, pare să aducă un transport de aer cald, african peste regiunile sudice și sud-estice ale Europei, însă d-abia de sâmbătă încolo.