Breviar meteo Europa 23-29 iunie 2014

Furtunile și vremea rece nu au ocolit Europa nici în ultima săptămână de iunie. Astfel, ziua de 25 iunie s-a caracterizat printr-o vreme instabilă în cea mai mare parte a Peninsulei Balcaice și nu numai. În acest fel, această zi a adus cantități de precipitații importante în Croația, cum ar fi cei 56 mm din Parg, 54 mm la Zagabria-Pleso, 53 mm în Osijek, 41 mm la Ogulin; Slovenia: 50 mm în Celje, 49 mm la Kocevje, 44 mm în Portoroz, 41 mm în Lubliana.
Acest val de instabilitate nu a ocolit nici România, în cursul zilei de 25 iunie, condiții în care Administrația Națională de Meteorologie a instituit o atenționare cod galben pentru întreaga țară pentru ploi, descărcări electrice și grindină. Cele mai afectate regiuni de astfel de manifestări violente ale vremii au fost cele din jumătatea de sud a țării, fiindcă până la sosirea acestui front de aer rece, în această parte a țării s-au înregistrat temperaturi ce s-au situat între 28 și 32°C, lucru ce a dus la un contrast foarte ridicat între cele două mase de aer.
Vremea nu a fost cu mult mai bună nici în sud-vestul Europei, în Peninsula Iberică. Aceasta a fost traversată de un front atmosferic rece, de sorginte atlantică, care, în contact cu aerul foarte cald, preexistent, a generat o instabilitate puternică, aceasta s-a materializat printr-un număr foarte ridicat de fulgere la nivelul întregii Peninsule Iberice, acestea s-au apropiat undeva de 28000-28500 pe parcursul întregii zile de 23 iunie, așa cum e ilustrat și pe imaginea de mai jos, preluată de pe www.meteogiornale.it

 32850_1_1

Dacă regiunile sudice ale continentului s-au confruntat cu instabilitatea specifică sezonului, aceasta ocupând arii destul de extinse, cele nordice au experimentat o vreme de-a dreptul rece pentru ultima săptămână de iunie. Cel mai grăitor exemplu fiind regiunile nordice ale Rusiei unde temperaturile maxime nu au depășit 6…8°C, cum ar fi cele 7.2°C de la Arhangelsk (media localității caracteristică ultimei decade a lunii iunie fiind de 11…12°C), înregistrate în cursul zilei de 24 iunie. Minimele s-au apropiat de 0°C iar precipitațiile s-au transformat și în lapoviță și ninsoare, lucru ce s-a materializat și prin depunerea unui strat subțire de zăpadă.
Totuși, spre finalul acestei săptămâni, regiunile din sud-estul extrem al Europei a experimentat un val de aer fierbinte, de proveniență africană, lucru tradus prin maxime ce au depășit 42°C în Cipru, 39…40°C în sud-vestul și vestul Turciei 38…39°C în sudul și sud-estul Greciei.
Ultima săptămână a adus vreme capricioasă și peste ocean, în SUA. Cele mai afectate egiuni fiind cele din partea central-nordică a țării. Cea mai afectată zonă fiind cea aferentă statului Indiana, aici, în după-amiaza zilei de 24 iunie s-a format o tornadă, aceasta a lovit și capitala statului, Indianapolis. Aceasta a afectat clădiri, stâlpi de electricitate, însă, din fericire, nu au fost raportate victime.

Un comentariu la „Breviar meteo Europa 23-29 iunie 2014”

  1. Pingback: Diagnoză meteo Europa 22-28 iunie 2014 | Meteo Moldova

Comentariile sunt închise.