Vremea în timpul răscoalei ţărăneşti de la Flămânzi – 21 februarie 1907

Ce a reprezentat această răscoală? 

Pe scurt, aceasta a reprezentat nemulţumirea ţăranilor români care trebuiau să lucreze în condiţii mizere moşiile boiereşti. Pe fondul acestor nemulţumiri, la data de 21 februarie 1907 (8 februarie, după calendarul iulian), în localitatea Flămânzi din judeţul Botoşani, ţăranii s-au ridicat împotriva moşierilor, pentru condiţii de lucru şi trai mai bune, cât şi abolirea iobăgiei.

Însă această manifestare a fost înăbuşită rapid de către armată, unele statistici vorbind şi de 11000 de morţi, statistică utilizată mai târziu împotriva capitalismului de către conduerea comunistă.

Contextul macrosinoptic al zilei de 21 februarie 1907

Sinoptic, ziua de 21 februarie 1907 s-a caracterizat prin existenţa unei depresiuni mobile atlantice foarte dezvoltate, aşa cum se observă şi pe materialul de mai jos. În schimb, regiunile sudice, cu precădere, cele sud-vestice, erau influenţate de existenţa unui sistem anticiclonic format deasupra I-lor Azore (anticiclonul Azorelor).

Cu această distribuţie barică, peste regiunile sudice, centrale şi sud-estice ale Europei era advectat un aer ceva mai cald şi umed dinspre Atlantic. Ca aspect meteorologic, aşa cum ştim, astfel de circulaţii vestice aduc o vreme blândă în cursul iernilor, caracterizate de vânturi mai alerte, chiar violente în regiunile centrale, nord-vestice şi nordice ale continentului.

România s-a situat în sectorul cald al acestui sistem depresionar mobil, condiţii în care circulaţia dominantă a maselor de aer a fost din sector predominant sud-vestic.

21.02.1907

În aceste condiţii valorile termice maxime au trecut de 3…4°C în mai toată ţara. Câteva exemple, cele 3.0°C din Buzău, 4.0°C de la Drobeta Turnu-Severin, 5.0°C de la Arad sau cele 8.5°C din Călăraşi. Totuşi, prin nord-estul ţării temperaturile au fost ceva mai scăzute, acestea s-au situat în jurul valorii de 0…2°C.

Minimele au fost predominant negative, însă nu foarte scăzute. Dovada, cele -5.5°C din Buzău şi Turnu Măgurele, -1.7°C de la Drobeta Turnu-Severin. În vestul ţării, pe fondul circulaţiei vestice, minimele au fost uşor pozitive, precum cele 0.2°C din Baia Mare sau 0.4°C din Arad.

Ca aspect, vremea a fost predominant închisă, precipitaţiile s-au semnalat pe arii exctinse în jumătatea de vest a ţării, acestea fiind predominant ploi, asta pe fondul unor temperaturi pozitive. Ca  o dovadă, în cursul acestei zile, peste această parte a ţării cantităţile de apă au depăşit 10l/mp, cu o valoare de cca. 14.3 mm la Arad. În regiunile extracarpatice, precipitaţiile s-au semnalat pe arii mai restrânse şi au fost slabe cantitativ.

Dacă e să analizăm harta de mai sus, gradientul baric e destul de ridicat, îndeosebi peste jumătatea nordică a ţării, condiţii în care şi vântul a suflat tare. De altfel, acestea sunt condiţiile sinoptice care generează şi cele mai puternice intensificări ale vântului pe teritoriul României.

Pe ansamblu, această zi în care a izbucnit răscoala ţăranilor români împotriva boierilor şi arendaşilor, s-a caracterizat printr-o zi mohorâtă şi vântoasă de februarie însă cu temperaturi generoase pentru ultima decadă de februarie (după calendarul gregorian).