Diagnoza meteo Europa 8-14 decembrie 2013

S-a încheiat şi a doua săptămână din luna decembrie a anului 2013 iar vremea a continuat să fie mai caldă decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a continentului. Acest lucru se observă şi pe imaginea cu distribuţia anomaliilor termice, cu cele mai evidente abateri termice pozitive în partea nordică a Regatului Unit, aici fiind temperaturi medii situate cu 5…8°C peste mediile climatologice ale perioadei. De asemenea, valori medii de temperatură situate cu 2…4°C peste medie au fost în cea mai mare parte a Scandinavei, Europei Centrale şi până în Peninsula Italică.

Aceste anomalii termice pozitive din zonele amintite au fost atribuite existenţei ariilor depresionare atlantice bine organizate ce au influenţat aspectul vremii din nord-vestul şi nordul Europei şi a imensului bloc anticiclonic ce a ocupat arii extinse din centrul, sudul şi partea central-estică a acesteia. Cuplajul termobaric dintre aceşti doi centri barici a dus la o circulaţie predominant sud-vestică, aceasta a transportat şi un aer cald şi umed dinspre zona Atlanticului, aer ce s-a materializat prin această vreme blândă pentru mijloc de decembrie. Pentru Italia, valorile termice ceva mai ridicate sunt caracteristice ariilor deluroase şi montane care s-au situat peste plafonul de nori stratiformi şi/sau ceaţă.

În schimb, regiunile sudice şi sud-estice (cu excepţia Italiei) au fost caracterizate de valori medii de temperatură cu 3…5°C, ba prin vestul Turciei, şi cu 5…8°C sub normele climatologice ale perioadei.

Motivul acestor anomalii termice negative din jumătatea sudică a Europei s-a datorat răcirilor radiative nocturne coroborate cu existenţa unui plafon noros stratiform, acesta nu a permis radiaţiei solare să ducă la creşteri semnificative de temperatură în zonele joase, depresiuni şi văi.

Pentru zona Turciei, aceste valori termice modeste au rezultat în urma existenţei peste centrul şi estul bazinului Mării Negre şi mai apoi, peste centrul şi estul Turciei, a unui areal depresionar venit dinspre nordul Europei, acesta traversând partea centrală a Rusiei europene, şi a blocajului anticiclonic ce a caracterizat sudul şi centrul continentului european. Acest context sinoptic a dus la o advecţie de aer rece, polar-continental, acesta s-a extins peste întregul Orient Mijlociu cât şi peste nord-estul Africii, de aici şi cauza acelor ninsori intense din ultima săptămână.

17dec_2013_01

Din punct de vedere pluviometric, acest interval a fost unul caracterizat de cantităţi modeste sau chiar inexistente de precipitaţii în cea mai mare parte a continentului. Ariile caracterizate de cantităţi mai însemnate de precipitaţii sunt cele aferente zonei nord-vestice extreme a Europei, aici fiind înregistrate pe parcursul celor 7 zile, cantităţi însumate  de 50…120 l/mp.

17dec_2013_02

Pe ansamblu, s-a mai scurs o săptămână din decembrie 2013 caracterizată de o vreme caldă pentru această perioadă în cea mai mare parte a Europei, cu excepţia zonelor sudice şi cu valori modeste de precipitaţii, cu excepţia regiunilor nord-vestice.